Friday 5 September 2008

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης....

Σήμερα είναι 5 Σεπτεμβρίου και οι διακοπές έχουν τελειώσει. Ο κόσμος γύρισε από τις διακοπές του αν και η ζέστη καλά κρατεί.
Στη Θεσσαλονίκη ετοιμαζόμαστε για ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της χρονιάς,το άνοιγμα της Διεθνούς Εκθέσεως. Από σήμερα και για μια βδομάδα η Θεσσαλονίκη φορώντας τα καλά της ετοιμάζεται να δεχτεί τους πανταχόθεν επιχειρηματίες, εξέχοντες πολίτες της Ελλάδος και μία αρκετά υπολογίσιμη εκπροσώπηση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
Κάθε χρόνο την πρώτη βδομάδα του Σεπτεμβρίου η Θεσσαλονίκη μας γίνεται το επίκεντρο της Ελλάδος. Ο πρωθυπουργός κάνει σημαντικές ανακοινώσεις, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης προσπαθεί να αντιταχθεί στα νέα προγράμματα και όλος ο κόσμος συρρέει στη συμπρωτεύουσα για να χαζέψει την έκθεση ή για να πάρει ιδέες για τις επιχειρήσεις του. Μετά από αυτό το πανηγύρι, η Θεσσαλονίκη επανέρχεται στο ρόλο της "δεύτερης" πόλης.
Το ερώτημα παραμένει "γιατί τόσο δεύτερη;"
Η Θεσσαλονίκη κρατάει τον βορρά, έχουμε ένα ωραιότατο λιμάνι που θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στις ελληνικές εμπορικές δραστηριότητες και καλή υποδομή να φιλοξενήσουμε σημαντικά έργα αλλά δυστυχώς όλα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα. Αποτελούμε μια εικονική συμπρωτεύουσα και το μόνο που έχουμε να μας θυμίζει τη δύναμή μας είναι αυτή η έκθεση.
Μήπως ο κ.πρωθυπουργός (ο εκάστοτε) θα έπρεπε μαζί με προγραμματικές δηλώσεις να δώσει έναν πιο ενεργό ρόλο στην πόλη μας;
Δε μισώ τους Αθηναίους-μην παρεξηγηθώ κιόλας- αλλά θεωρώ οτι η Αθήνα "παραφορτώθηκε" με ευθύνες και ρόλους και έργα. Γιατί να μην πάρουμε κάποιο βάρος κι εμείς;
Με πονάει που βλέπω την πόλη μου να είναι τόσο αδικημένη και παρεξηγημένη.
Όσον αφορά την έκθεση....τι να πρωτοσχολιάσω;
Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή με τι λαχτάρα την περίμενα...με τους πάγκους παγωτού (τρώτε όσο μπορείτε) που σου έδιναν το πιο θεόρατο παγωτό που είχες δει ποτέ σου. Τους κλόουν και το μαλλί της γριάς και τα πυροτεχνήματα και την μαύρη μπύρα για τους γονείς που συνοδευόταν με κάτι φανταστικά λουκάνικα και τις συνεχόμενες συναυλίες....σαν ένα μεγάλο εβδομαδιαίο πανηγύρι!
Τώρα είναι καθαρά εμπορική με κάποιες συναυλίες για να κρατάνε κάτι το πανηγυρτζίδικο ως ιδέα. Και αυτό είναι το δεύτερό μου αίτημα...Φέρτε μου την έκθεση πίσω! Όπως την ήξερα..ως ΄ενα πανέμορφο πάρτυ,ως τρόπο διασκέδασης μικρών και μεγάλων, ως άποψη γνωριμίας με προϊόντα και εταιρίες.
Εξάλλου αυτός ήταν και αρχικά ο λόγος ύπαρξής της και έτσι εκφράζει και η Θεσσαλονίκη το χαρακτήρα της.....

No comments: